Vredesmissie

Na mijn opleiding ben ik naar het Van Braam Houckgeestkazerne (VBHKAZ) gestuurd. Om met een vredesmissie van de VN naar Cambodja te gaan, genaamd Untac. We zijn twee weken naar het Duitse Wildflecken (Ligt ongeveer 75 KM ten Noord-Oosten van Frankfurt.) geweest om daar met de Amerikaanse landmacht te trainen. De Leiding van het Amerikaanse leger kon niet geloven dat wij in zo'n korte periode alles voor elkaar konden krijgen.

Na een paar dagen bezig te zijn geweest, kreeg ik een berichtje dat mijn vader een hart infarct had gekregen en dat ik naar huis kon. Ik heb toen ongeveer 14 uur in de trein naar huis gezeten. Thuis aangekomen gelijk naar het ziekenhuis en kreeg te horen dat het allemaal goed was afgelopen.

Het vertrek

13 Juni 1993, We vertrokken naar Cambodja voor een periode van een half jaar. Ik was ingedeeld bij de Kilo companie, locatie Phum Nimith kamp de Witte Olifant. Afscheid nemen van familie en bekenden op het exercitieterrein en aantreden voor vertrek. Instappen in de bussen en opweg naar Schiphol. Onderweg waren er nog een aantal familieleden en kennisen die ons begroeten met de clacson van hun wagens. Op Schiphol aangekomen moesten we nog een aantal uur wachten ivm. vertraging. Rond 07.30 uur vertrokken we eindelijk vanaf de startbaan met Martin Air. Iedereen was best blij omdat, na weken van training en oefening kwam er eindelijk actie.

Na 6 uur vliegen kregen we een tussen landing op Abu Dhabi in het Midden-Oosten. De stewardessen werden omgeruild voor stewards en het vliegtuig werd afgetankt. Er was strenge beveiliging en omdat we wapens en munitie bij ons hadden mochten we er niet uit. Je kon merken dat het tempratuur buiten al hoger was dan in Nederland doordat het in het vliegtuig ook warmer werd. Toen het vliegtuig klaar was (1 uur later) konden we verder met onze reis. In deze periode had ik genoeg tijd om mijn eerste brief voor om naar huis te sturen, te schrijven. We kregen een briefing met de laatste gebeurtenissen en wat we daar te zien zouden krijgen.

Na weer een aantal uur te hebben gevlogen kwamen we aan in Bangkok, Thailand. Het was 03.00 uur (Thaise tijd) en het was 21°C. Het vliegtuig uitladen en eigen spullen verzamelen. Toen we deze hadden, werden we begeleid naar een zaal waar we moesten wachten. De Stafleden gingen regelen dat de paspoorten klopten en stempels kregen. Na 2 uur wachten was het allemaal geregeld en konden we onze reis verder voort zetten. We moesten nog ruim 6 uur met onze PSU in een bus met krappe plaatsen verder naar Cambodja.

Verder Terug